Sağlığınızı ertelemeyin. Ağrı ve Proloterapi danışma hattı: 05457101300
Sağlığınızı ertelemeyin. Ağrı ve Proloterapi danışma hattı: 05457101300
Başağrısı günümüzde en sık görülen ağrı şikayetlerinin başında gelmektedir. Migren sebebi ile insanlar şiddetli baş ağrıları çekmek, işe ara vermek, toplumdan soyutlanmak, sürekli ağrı kesiciler kullanmak zorunda kalmaktadırlar.
İki tane çok sık görülen primer baş ağrısı sebebi ‘’migren’’ ve ‘’gerilim tipi’’ baş ağrısıdır. Tüm baş ağrılarının yüzde 85-90’ ını migren ve gerilim tipi baş ağrıları oluşturur. Bunların dışında Küme Tipi Başağrısı, Trigeminal Nevralji, Temporal Arterit, Sinüzit, Çene eklemi (TME) problemleri .. diğer başağrısı sebepleridir.
Gerilim Tipi Başağrısı genellikle enseden başlayıp, alın bölgesine yayılan ağrı şeklinde hissedilir. İki taraflıdır. Kusma görülmez. Devamlı ama çok şiddetli olmayan bir ağrı şeklinde ifade edilir. Eğer başınızı hareket ettirirken baş ağrınız kötüleşiyorsa, boyun kaslarında spazm ve boyun düzleşmeniz varsa, ensede belirli noktalara bastırıldığında ağrınız artıyorsa, büyük ihtimalle ağrınızın sebebi; boyun omurganızdaki ligamentlerin zayıf ve kasların gergin olmasıdır. Buradaki zayıf(gevşek) ligament ve gergin tendonlara parmakla bastırmak ağrıya sebep olur. Baş ve boyun bölgesindeki ligamentler zayıfladığı için kaslar başın yükünü taşımak ve boynu stabilize edebilmek için kasılırlar ve böylece spazmlar oluşur.
Çene(TME) eklemi problemleri başağrısı sebebi araştırılırken atlanmamalıdır. Çene ağrısı, klik-tıkırtı sesleri, ağzı tam açamama, ağız açıkken çenenin bir tarafa kayması..vb şikayetler çene eklem problemlerinin sık görülen belirtileridir.
Baş ağrılarının bir bölümü nöropatik(sinir kaynaklı)’tir. Boyun, ense, şakak bölgesi, göz çevresi zengin bir sinir ağına sahiptir. Bu sinirler çeşitli nedenlerle hasar gördüğü zaman (örn: Boyunda Whiplash yaralanması, soğuk hava ve rüzgar etkisi, uzun süreli açlık, uykusuzluk, yorgunluk, stress, diş tedavileri..) inflamasyon gelişir, sinirler şişer, fonksiyon görmemeye başlarlar ve beyne ağrı sinyali gönderirler. Nöropatik ağrılar ataklar şeklinde kendini gösterir, genellikle tek taraflıdır ve her zaman aynı bölgede hissedilir, şiddetlidir. Baş ağrılarınızın nöropatik olup olmadığını tespit edebilmek için: boynunuzun, başınızın veya yüzünüzün derisine hafifçe bastırın. Eğer bastırdığınızda acıyorsa, sinirler bu bölgelerde etkilenmiştir ve ağrınız nöropatiktir. Sinir kaynaklı ağrılar öngörülemez. Herhangi bir zamanda; gün içinde veya gece, hareketten bağımsız olarak hissedilebilir. (Boyun eklemlerinden, ligamentlerinden veya tendonlarından kaynaklanan ağrılar sadece siz hareket ederken hissedilir)
Proloterapi yöntemi ile boyun bölgesindeki zayıf ligamentlerin güçlendirilmesi ve kasların gevşeyip rahatlaması hedeflenir. Baş ve boyun bölgesindeki ligament ve tendonların -kemikler üzerindeki tutunma noktalarına yapılan enjeksiyonlarla- güçlenip kalınlaşmaları sağlanır. Bu güçlü ligamentler ve tendonlar boynun üzerinde duran başın stabilizasyonunu sağlayarak kaslar üzerindeki yükü ve baskıyı hafifletir. Kaslardaki spazm çözüldüğünde hem boyun düzleşmesi düzelir hem de boyun ağrısı ve yansıyan başağrısı hafifler.
Çene eklemi(TME) kaynaklı başağrıları eklem kapsülü, çiğneme kasları, diş problemlerinden kaynaklanabilir. Diş hekiminiz tarafından yapılan tedavilere rağmen geçmeyen ağrı şikayetleriniz için de Proloterapi yöntemi uygulanabilir. Eklem kapsülüne ve çiğneme kaslarına yapılan proloterapi enjeksiyonları ile çene problemleri ve yansıyan başağrısı fayda görebilir.
PİT yöntemi nöropatik ağrı tedavisinde kullanılan oldukça basit ve etkili bir enjeksiyon yöntemidir. Sinir hücresinde meydana gelen inflamasyonu geri çevirmeyi, sinirin kaybettiği fonksiyonu geri kazandırmayı ve nöropatik ağrıyı tedavi etmeyi hedefler. Migren ağrısı; ense bölgesi, şakak bölgesi ve göz çevresi olmak üzere 3 farklı bölgeden kaynaklanabilir. Kişinin yakınmaları ışığında yapılacak fizik muayene neticesinde migrenin etkilediği sinir bölgeleri tespit edilir ve bu bölgelerdeki anatomik sinir çıkış noktalarına PİT enjeksiyonları uygulanır. PİT yöntemi ile hem mevcut migren tedavisi edilir hem de seanslar ilerledikçe migren sıklığı ve ağrı şiddeti azalır.
PİT yöntemi ile ayrıca; Küme Tipi Başağrısı ve Trigeminal Nevralji rahatsızlıkları da tedavi edilebilir.
Telif Hakkı © 2022 Dr.Önder Taylan Çifçi - Tüm Hakları Saklıdır.
GoDaddy Destekli
Web sitesi trafiğini analiz etmek ve web sitesi deneyiminizi optimize etmek amacıyla çerezler kullanıyoruz. Çerez kullanımımızı kabul ettiğinizde, verileriniz tüm diğer kullanıcı verileriyle birlikte derlenir.